Ga naar de inhoud

Een Pup...en nu?

HET RAS

Gefeliciteerd met uw nieuwe gezinslid!

Als u beslist tot het verwelkomen van een Gordon Setter in uw gezin, dan krijgt u een vriend voor het leven.

Jachtinstinct
De Gordon Setter, oorspronkelijk gefokt voor de jacht op gevogelte op de Schotse heidegebieden, is een zogenaamde staande hond en wordt ingedeeld in FCI rasgroep 7.
Ook bij de hedendaagse Gordon Setter is dit jachtinstinct nog steeds aanwezig. De meeste mensen denken bij jachthonden aan het kenmerkende beeld van de apporteur, zoals bijvoorbeeld de Retriever, die het geschoten wild naar de baas (de jager) terug brengt. De Setter was echter niet bedoeld om te apporteren (hoewel hij ook deze taak met gemak kan leren), maar om het wild te vinden en aan te wijzen. Ook bij uw eigen Gordon zult u dit gedrag vaak terugzien. De hond focust zijn blik op de prooi en wijst als het ware de plek aan waar deze zich verscholen houdt. Op commando jaagt hij dan de vogels de lucht in, waardoor de jager ze kan schieten. Tijdens een wandeling zult u dit instinct veelvuldig meemaken. De Gordon Setter heeft een natuurlijke drang om vrij te rennen, maar toont zich zeer aanhankelijk naar de baas of een andere setter in huis. Hij is immers gefokt om in teamverband te werken.

De Gordon Setter behoort met zijn verwanten, de Ierse en Engelse Setter en de Pointer, tot de Engelse Staande Honden. Zij hebben in het jachtterrein tot taak om het (veer)wild op te sporen en aan te wijzen. Iedereen kent wel het beeld van de voorstaande hond, die tot het uiterste gespannen, door zijn houding laat zien waar het wild zich bevindt. In Nederland is de ruimte die voor het oorspronkelijke werk van deze honden nodig is, vrijwel niet aanwezig. Om aan de natuurlijke aanleg van de Gordon Setter tegemoet te komen, kan men deelnemen aan veldwedstrijden.

Voeding

Van de fokker krijgt u een startpakketje mee, met ondermeer het voer wat uw pup gewend is. Veel fokkers voeren brokken en vers vlees (zoals bijvoorbeeld vers vlees of pens). Ook uw Gordon Setter stamt immers af van de wolf. Zijn spijsverteringsstelsel is nagenoeg identiek aan dat van de wolf, waardoor het uitermate geschikt is voor het verteren van rauw vlees. Wanneer u geen vers vlees wilt voeren, zijn er voldoende volwaardige alternatieven in de vorm van een goede brok. Vermijd het voeren vlak voor of na een wandeling, omdat hierdoor het gevaar op een maagtorsie aanzienlijk toeneemt.
Uw fokker geeft u graag advies over de verschillende mogelijkheden.


Wennen aan de nieuwe omgeving
De eerste paar nachten zal uw pup zich wellicht luidkeels laten horen. Hij mist zijn broertjes, zusjes en moeder en laat u dat op luide toon weten. Vaak helpt het, als u een knuffel uit het nest in zijn slaapverblijf legt, waar de geur van zijn bekende omgeving nog aan zit. Blijf de eerste nacht bij voorkeur in de buurt van de pup, bijvoorbeeld op de bank in de woonkamer of op een matras bij zijn slaapverblijf. Als de pup u ruikt en hoort, werkt dat in de meeste gevallen rustgevend. Een oud kledingstuk dat u zelf gedragen hebt (en dus uw lichaamsgeur heeft) kan helpen om de pup sneller aan zijn slaapplekje te laten wennen. Hij ruikt immers dat u in de buurt bent.


Opvoeding
Puppies slapen nog heel veel. Een oude zegswijze luidt dan ook: "Puppies slapen zich groot". Laat hem/haar rustig slapen en stoor hem daarbij niet.
Wordt de pup wakker, dan is het tijd voor een plasje, altijd......
Het is vrij normaal dat uw pup zijn territorium afbakent, ook in uw tuin. Straf hem daarvoor niet, het is zijn instinct.
Ook als uw pup binnenshuis een ongelukje heeft, straf hem hier niet voor maar zet hem buiten totdat hij zijn behoefte gedaan heeft.
Hierdoor leert hij dat hij zijn behoefte altijd buiten hoort te doen.

Gordon Setters houden van buiten zijn en van werken in de tuin. Kijk er niet van op, als uw tuin er bij thuiskomst heel anders uitziet dan toen u uw hond er alleen liet. Op een gegeven moment zal dit gedrag afnemen, afgezien van het terugvinden van een paar verstopte kauwbotten die uw lieverd hier en daar begraven heeft, om ze later (soms veeeel later) weer op te graven en er lekker op te gaan knagen...
Gordon Setter blijven heel lang jong van geest. Zij kunnen heel lang puppiegedrag vertonen, soms wel tot een leeftijd van 4 jaar. Komt er dan een pup bij een oudere Gordon Setter in huis, dan zal de oudere hond vaak ook weer puppiegedrag gaan vertonen en helpen met de opvoeding van de pup.


Pups en kinderen
Wanneer uw pup in aanraking zal komen met (kleine) kinderen, zorg er dan voor dat de regels ook voor de kinderen duidelijk zijn. De pup is geen speelgoed en wenst dan ook niet als een stuk speelgoed behandeld te worden. Laat uw kleine kinderen nooit alleen met uw pup / hond. Het blijft immers een afstammeling van de wolf. Honden kunnen de signalen van kleine kinderen niet goed begrijpen en de kinderen die van de hond ook niet.
"Wat leuk, er komt geluid uit als je aan een oor trekt." Deze gedachte van een kind kan ertoe leiden dat de hond zich verdedigd en dus van zich af bijt. In de meeste gevallen is hij dan twee keer het slachtoffer. Stel duidelijke regels voor uw hond én uw kinderen en ze zullen de beste maatjes worden.


Zindelijkheidstraining
Begin hier meteen mee vanaf het moment dat uw pup zijn eerste poot in huis heeft gezet. Meestal zijn pups al tot een zekere hoogte zindelijk als u ze bij de fokker ophaalt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. De effectiefste manier om uw pup snel zindelijk te krijgen is om hem elke keer als hij wakker wordt naar buiten te laten gaan. Het liefst gelijk naar de plek waar u wilt dat hij uiteindelijk zijn behoefte moet doen. Hij zal heel snel leren dat hij binnenshuis niets mag doen. Als uw pup begint te piepen, naar de deur toe loopt, langs uw benen begint te krassen of begint te blaffen en u daarbij dringend aankijkt, dan is het tijd om hem naar buiten te zetten.


Socialisering
Zodra uw pup al zijn inentingen heeft gehad
, kan hij vanaf een leeftijd van ongeveer 13 weken naar school. Jong geleerd is immers oud gedaan. Let er wel op, dat u uw pup niet overvraagt. Hij krijgt dan zoveel impulsen in 1 keer, dat hij uiteindelijk niets meer voor u zal willen doen. Houd trainingen altijd vrolijk, positief en opgewekt. Hierdoor houdt u de aandacht van uw hond en zal hij snel vorderingen maken.
Ook een wandelingetje door de stad, meerijden in de auto, tram of trein zijn dingen waar uw hond heel veel van kan leren. Zo maakt hij kennis met vreemde geluiden, geuren en andere mensen en dieren.

Ga nooit met een niet volledig gevaccineerde hond op (puppy)cursus. Uw hond mag dan wel gezond zijn en van een verantwoordelijke fokker komen, maar helaas is dat niet bij alle honden het geval. De massa-import van puppies, die via online handelssites of krantenadvertenties worden verhandeld, neemt schrikbarende proporties aan. De gezondheid van deze puppies is meestal niet te garanderen en een gezonde hond is heel gauw een hoopje ellende als hij met bijvoorbeeld Parvo geïnfecteerd raakt. Heel vaak is een dergelijke infectie zelfs levensbedreigend!


Beweging
Veel mensen denken dat ze hun hond een plezier doen met urenlange wandelingen door het bos, over het strand of op de heide. Niets is minder waar! De favoriete bezigheid van uw hond is slapen. Dit doen ze gemiddeld 18 uur per dag. Uw hond vind al die spannende plekken wel leuk, maar beperk de duur van de wandeling. Gordon Setters groeien heel snel en hun botten, spieren en pezen zijn in de groeiperiode daardoor extra kwetsbaar.
Begin met een wandeling van 10 minuten en verleng de duur van de wandeling met 5 minuten voor elke maand dat uw pup ouder wordt.
Een goede stelregel voor de duur van een wandeling is 1 minuut per week dat de hond oud is.


Gehoorzaamheidstraining
Informeer bij uw plaatselijke kynologenclub of hondenschool naar de mogelijkheden. Gordon Setters zijn zeer intelligent en leergierig, maar helaas soms ook Oost-Indisch doof en koppig. Ze willen graag nieuwe dingen leren, maar zijn heel snel afgeleid door van alles en nog wat. Wees geduldig en blijf kalm. Een Gordon Setter houdt er niet van om zeer streng of hardhandig aangepakt te worden. Hij zal zijn respect voor de baas verliezen en niet meer voor u willen werken. Blijf kalm, opgewekt en vriendelijk, wees consequent. U zult zien, dat hiermee de beste resultaten worden geboekt.


Vachtverzorging
De Gordon Setter heeft een prachtige glanzende diepzwart met bruine vacht die niet buitensporig veel onderhoud vergt. Dagelijks borstelen is echter wel noodzakelijk om de vacht in goede conditie te houden. Let ook op klitvorming, dit kan leiden tot ernstige huidirritaties of wonden. Over het wassen van honden doen veel fabels de rondte. Er zijn mensen die beweren dat een hond niet gewassen mag worden, maar elke Gordonbezitter zal u van het tegendeel willen overtuigen. Door hun lange vacht en hun enthousiaste karakter heeft de Gordon Setter een patent op het verzamelen van stof, blaadjes, takjes en andere verontreinigingen van de vacht. U kunt uw Gordon gerust wassen met hondenshampoo en lauw stromend water. Let er wel op, dat u de shampoo goed uitspoelt en dat u de hond warm houdt totdat hij helemaal droog is. Föhnen mag, maar let erop dat de föhn niet te warm of te koud staan ingesteld. (het gevolg van te warm föhnen kan een "dode" staart zijn. Hij is dan pijnlijk en er is geen staart actie meer. Dit gaat meestal na een paar dagen weer over, maar is heel vervelend voor de hond).

Terug naar de inhoud